Næsten hver have har et hjørne med skygge. For eksempel en mur mod nord eller et sted under et træ. Med skyggeplanter gør du et mørkt sted udenfor interessant og smukt. Designet af et skyggefuldt sted i din have kræver lidt mere opmærksomhed end andre steder. Disse tips og tricks burde hjælpe.

Mange skyggeplanter dyrkes af arter, der forekommer naturligt i skoven. Når alt kommer til alt, er der i bunden af ​​en tæt skov kun et par timers lys filtreret gennem blade.

For at skabe et perfekt sted for skyggeplanter i din have kan du efterligne en skovlap. Hemmeligheden? En luftig, humusrig, fugtig jord. I skoven er jorden fugtig, og der er en tyk flok nedfaldne, halvt rådne blade. Det kalder du humus.

Hvad skal man gøre mod snegle i haven
Du kan lave humus ved at bruge en blanding af flis, kompost og havejord. Gødning fra hestestalden af ​​halm og hesteklatter er perfekt at bruge i din jordblanding. Bland din skovjord let og pres ikke planterne for hårdt. Et bunddække af for eksempel kokos eller træflis er med til at holde på fugten i jorden.

Tag et godt kig på bunden af ​​dit skyggefulde sted. Især omkring træer er der ofte en tæt, bar jord. Invester tid i at grave jorden op og påføre organisk stof og luftig havejord. På denne måde kan du forvandle stedet til en blomstrende kant på ingen tid.

Grænsepakke
Hvis du vil tackle et skyggefuldt hjørne på én gang, er en kantpakke med skyggeplanter et smart valg. En pakke indeholder en række stauder, som alle er velegnede til udplantning et skyggefuldt sted. Sorterne matches i farve, bladform, blomstringsperiode og højde. På denne måde får du straks en smuk kant på en time med ordentlig jordforberedelse.

Plantevalg
Hvis du er opmærksom, er der et stort udvalg af skyggeplanter. Der er buske og buske, stauder og enårige, stedsegrønne og planter, der dør tilbage om vinteren.

kardinalhat
Fordi skyggeplanter ofte blomstrer mindre frodigt, er det godt at vælge planter, hvis bladform står i skarp kontrast til hinanden. Brogede blade af Euonymus f.eks. kombineret med finbladet, krybende bunddække Periwinkle.

Buske og Buske
Stedsegrønne buske er interessante for et skyggefuldt sted. Som Holly og Camelia. Begge planter har skinnende mørkegrønne blade. Holly har lyse røde bær om vinteren som en bonus. Jo mere skygge, jo færre bær. Med kristtorn er det vigtigt at have en hun- og en hanplante tæt på hinanden, hvis man vil have bær.

Camelia japonica er en busk med mange varianter, for eksempel ‘Brushfield’s Yellow’. Denne Camellia har smukke store hvide blomster med en farvegradient til creme-gul i hjertet.

I en mindre have klarer Skimmia sig godt på skyggefulde steder. Planten er stedsegrøn og blomstrer om foråret med mørkerøde og lyserøde blomster. Du kan beskære planten efter blomstring, men beskær den ikke for meget.

En højere, løvfældende art, der er godt skyggefuld, er Cardinal’s Hat eller Euonymus alatus. Skønheden ved denne plante er farven af ​​bladene til lyse røde om efteråret, før de falder fra grenene.

sejle
Bregnen, skyggernes konge
Hvis du kan lide atmosfæren i skoven, så bør bregner ikke mangle i din have. Vidste du, at det er forhistoriske planter, der allerede eksisterede på dinosaurernes tid?

Bregner kræver meget plads. Smukke arter med udrullende blade er den almindelige egebregne (Polypodium vulgare), hunbregne med friskgrønne, fine blade og selvfølgelig kongebregnen, Osmunda regalis. Du kan ikke ignorere denne plante, fordi den bliver en meter høj og ret bred.

Bregner klarer sig også meget fint i en potte. Ved at placere flere af de samme bregner i samme krukke på terrassen eller op ad væggen, skaber du harmoni og ro i gentagelsen af ​​strukturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *