Lavendel er en populær plante. Forståeligt, for den vidunderlige duft af blade og blomster og den smukke lilla blomst gør enhver have til et stykke Frankrig.

Varianter af lavendel
Den almindelige eller engelske lavendel (Lavandula angustifolia) er faktisk ikke en urt, men en lille busk. Planten er blevet dyrket i århundreder af farmaceuter og i klosterhaver for dens medicinske egenskaber. Der er mange varianter af den engelske lavendel. Vores favoritter:

Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ er en lilla blomstrende og en stærk plante. Der er også en sort med blomster, som blomstrer hvide og langsomt bliver lyserøde. Dette er Lavendula angustifolia ‘Hidcote Pink’. Denne plante er 60 cm høj og har grågrønne blade.

hvid lavendel
Lavendula angustifolia “Munstead” er en ægte lavendelblå. Der er også hvide, violette og lyserøde sorter. Denne sort blomstrer fint, men dufter ikke så intenst.

En smuk hvid blomst er Lavendula angustifolia ‘Arctic snow’. Planten forbliver relativt lav og er en af ​​de få ægte hvide lavendelvarianter.

Lavendula angustifolia ‘Pacific Blue’ er en højere sort, hvis blomster er meget velegnede til fremstilling af olie. De dufter som lavendel skal lugte.

Den lavendel, der vokser i det sydlige Frankrig, er lavendelen Lavendula stoechas. Denne plante er frostfølsom, men kan godt modstå tørke. I det åbne land behøver han ikke engang at blive vandet! Denne plante trives i en sur jord og kalkning er derfor ikke nødvendig.

Den Crested Lavendel
Det ideelle voksested
Lavendel føles hjemme i fuld sol. Jorden må ikke være for tung. Sandet, veldrænet jord er godt. Mange planter kan godt lide kompost og humus, men det er lavendel ikke fan af. Det er derfor bedre ikke at gøde lavendel eller forsyne den med kompost. Hvis du vil bekæmpe ukrudtet, så spred grus eller sten rundt om planten.

Som middelhavsplante behøver fuldvoksen lavendel næsten ikke vand, selv om sommeren. Et fugtigt, skyggefuldt sted er ikke egnet. Så rådner planten. Vil du virkelig have hårdføre varianter? Vælg derefter Lavendula angustifolia eller Lavendula x intermedia. Disse planter er tilpasset vores klima.

På meget varme steder, som en altan, kan lavendel stadig have det svært, især i en gryde. Stil derefter potten et sted, hvor der er skygge om eftermiddagen, så holder planten længe for at give dig smukke lilla blomster.

I meget hård frost kan du beskytte planterne med en klud eller et tykt lag tørt muld. Som det tørre blad af et træ. Disse fjerner du igen om foråret eller når vinteren bliver mildere.

Plant lavendel i din have
Sæt planterne i din have, når jorden allerede er en smule varmere. Maj er en god måned at gøre det på. Efterlad en afstand på 30 cm til 1 meter mellem planterne. Hvis planterne er rodede, beskær dem tilbage til 20 cm over jorden i det tidlige forår. Dette holder plantens størrelse i skak og stimulerer væksten af ​​nye grene. Undgå våde pletter, for den unge lavendelplante vil hurtigt rådne.

Lavendel er smuk i urtehaven, men også individuelt plantet. I en kant er det en god polstring af mellemlaget; planten er ikke for høj, robust og byder på en masse struktur og farve.

Du kan også lave lave hække af lavendel. Lavendula angustifolia ‘Dwarf Blue’ er meget velegnet til dette, den vokser en smule højere og løsere og har relativt færre blomstrende pigge. Plant de enkelte planter med en afstand på 30 cm. Beskær hækkene umiddelbart efter plantning og derefter regelmæssigt for et pænt resultat. Hækkene forbliver 30 til 50 cm høje og er meget smukke omkring urtehaven.

Katte kan ikke lide duften af ​​lavendel, hvilket er godt at vide, hvis du vil holde disse dyr ude af din have. I sommerfuglehaven eller bihaven er lavendel et aktiv, fordi blomsterne er populære til nektar. Det tiltrækker mange insekter, når blomsterne blomstrer.

Lavendel i en krukke
Især hvis du har tung og våd jord i din have, er lavendel en god idé som potteplante. Selv når planten er færdig med at blomstre, forbliver den dekorativ med de grågrønne blade og de brugte blomstrende pigge.

Læg lavendel i en stor gryde med en diameter på 30 til 40 cm. Fyld potten med en blanding af sand og pottemuld. Læg skår eller sten i bunden af ​​potten, så jorden dræner godt.

Lavendel i en gryde er dekorativ, hvis du sætter flere gryder sammen. Der er arter fra Spanien, Frankrig, Portugal og De Kanariske Øer.

Om sommeren skal potterne vandes 1 til 2 gange om ugen. Om vinteren sætter du krukkerne i et drivhus eller skur. Lavendel er følsom over for frost, især lavendel i en gryde. Du kan også stille hårdføre sorter mod facaden og ud af vinden, men fryser det rigtig hårdt, skal disse potter også ind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *